Barion Pixel
Kategóriák / Termékek

A tégla, ami tisztítja a füstgázt

2023. 10. 17. 13:34:26 Simicz Henriett
A tégla, ami tisztítja a füstgázt
A héten egy újabb messzire mutató környzetvédelemmel kapcsolatos fejlesztés kapott nagy sajtóvisszhangot, büszkén jelenthetjük, hogy az Easy Fresh Kft. tulajdonosai is aktívan dolgoztak a kutatáson. De miről is van szó pontosan?

Szinte minden típusú tüzelőberendezésnél egyszerűen használható, a károsanyag-kibocsátást csökkentő, a fűtési hatékonyságot javító megoldást fejlesztenek ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a használatban lévő ipari és lakossági fa- és vegyes tüzelésű berendezések, például kályhák, kandallók, kazánok száma meghaladja a 70 milliót Európában. Ezek legtöbbje környezetvédelmi szempontból elavult, emiatt a kibocsátott káros füstgázok összmennyiségének körülbelül fele ezekből kerül a levegőbe.

Egyre erősebb az igény a környezetbarát megoldásokra, a cégeknek és a közintézményeknek pedig a törvényi szabályozás miatt is lépnünk kell. Számukra is megoldást jelenthet a szegedi fejlesztés, a katalitikus füstgáztisztító tégla, amely a tesztelés fázisánál jár – írták.

Sápi András, az SZTE TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémia Tanszékének docense elmondta kutatásaik célja az volt, hogy amikor a füstgáz elhagyja a tűzteret, a káros anyagok koncentrációja, mennyisége minél kisebb legyen. A fejlesztés alapelve az autók katalizátoráéhoz hasonló. Alapvető különbség azonban, hogy ez a megoldás fatüzeléshez és a vegyes tüzeléshez optimalizált, illetve nem a hagyományos nemesfémek kedvező tulajdonságaira épít, hanem a könnyen beszerezhető és elérhető árú, nemesfémmentes anyagokon alapuló kerámiákra. Éppen ezért jelentősen olcsóbb.

A tüzelőberendezéseknél, amikor nem tökéletes az égés, nagyon sok szén-monoxid, füst és koromszemcse hagyja el az égésteret. Ez a tégla átalakítja ezeket a molekulákat kevésbé vagy egyáltalán nem ártalmas molekulákká. Jelenlegi állapotában a módszer az életre is veszélyes szén-monoxid kibocsátását a felére képes csökkenteni, emellett pedig javítja a kályha hatásfokát is. Már a néhány százalékos hatékonyságnövelés is 50–100 kiló fa megspórolását jelentheti egyetlen fűtési szezonban.

Az egyetemen különböző összetételű kerámiamasszákat készítenek, és abból 3D nyomtató segítségével hozzák létre a kerámiahordozókat, amiket szárítás, égetés után még kezelnek, majd tesztelnek. A kutatás-fejlesztési munkába bevonták a hallgatókat is.

Az Easy Fresh, családi vállalkozás, mely arra törekszik, hogy mosó- és tisztítószerei minél kisebb terheléssel legyenek a környezetre, bőrre, emberekre, gyerekekre, amellett hogy kedvező árúak és hatékonyak.

Tulajdonosaink, mint, ahogy az fent is olvasható komoly kutatói munkával igykeznek minél többet hozzátenni a környezetvédelemhez a vállakozáson túl is.

Folyamatosan várják a még kevesebb hulladékkal járó csomagolási ötleteket. A megvalósítható ötletek beküldőit jutalmazzák is!

Keressétek Őket bátran az info@easyfresh.hu email címen!

Tartalomhoz tartozó címkék: környezetvédelem újdonságok